ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ COURIER ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 26 ΕΥΡΩ. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ 1-4 ΗΜΕΡΕΣ.
3 ΕΥΡΩ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Οι δίκαιες εφοδιαστικές αλυσίδες ως υποστήριξη των μικρών γεωργικών παραγωγών παγκοσμίως.

Η Dr. Bronner’s έχει δημιουργήσει ή έχει συνεργαστεί με προγράμματα δίκαιου εμπορίου και βιολογικής γεωργίας σε ολόκληρο τον κόσμο: στη Σρι Λάνκα και τη Σαμόα για έλαιο καρύδας, στη Γκάνα  για φοινικέλαιο, στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ για ελαιόλαδο, στην Ινδία για έλαιο μέντας, στο Εκουαδόρ για φοινικοπυρηνέλαιο, και τη Βραζιλία για ζάχαρη. Περίπου 10.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επωφελούνται άμεσα από τα δικά μας προγράμματα δίκαιου εμπορίου, και υποστηρίζουμε επίσης την ανάπτυξη προγραμμάτων εγχώριων προγραμμάτων δίκαιου εμπορίου, εδώ στη Βόρεια Αμερική. 

Έλαιο Καρύδας – Σρι Λάνκα

SME (256)

Serendipol – η σημαντικότερη πηγή ελαίου καρύδας δίκαιου εμπορίου παγκοσμίως

Το πρόγραμμα Βιολογικού Ελαίου Καρύδας Δίκαιου Εμπορίου της  Serendipol  εμπνεύστηκε από την εμπλοκή της Dr. Bronner’s στην προσπάθεια βοήθειας ανοικοδόμησης της οικοτεχνική βιομηχανίας ύστερα από το καταστροφικό τσουνάμι του 2004. Η Serendipol ξεκίνησε το 2007 με έναν αρκετά μεγάλο, εγκαταλελειμμένο μύλο καρυδών, δύο εμπορευματοκιβωτίων μεταφοράς ως χώρο γραφείων και την αποφασιστικότητα των συνεταίρων μας στη Σρι Λάνκα και μερικούς έμπειρους και ενθουσιώδεις φίλους. Αυτά τα πρώτα χρόνια, πολλοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα κατέληγαν αργότερα να συνεργαστούν μαζί της ως παραγωγοί και υπάλληλοι,  θεωρούσαν το project ως μία εφήμερη επιχείρηση».

Έντεκα χρόνια αργότερα, η Serendipol συνεργάζεται με περισσότερους από 1.200 αγρότες που καλλιεργούν περισσότερα από 20.000 στρέμματα, απασχολεί 250 εργάτες και επαγγελματικό προσωπικό και κύκλο παραγωγής που φτάνει τις 30 εκατομμύρια καρύδες το χρόνο. Οι εργάτες στο εργοστάσιο της Serendipol’s χαίρουν συνθηκών εργασίας και μισθών που δεν συνηθίζονται στο χώρο, με ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη και μία γεμάτη σεβασμό συμμετοχική μορφή διοίκησης που ελκύει ολοένα και περισσότερους επαγγελματίες από τους χώρους της λογιστικής, της μηχανολογίας, των υπηρεσιών γεωργίας και διοίκησης, οι οποίοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην υπεύθυνη αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή της Kuliyapitiya.

Το εργοστάσιο της Serendipol’s αναδεικνύει την προοπτική μίας σπουδαίας ανανεώσιμης πηγής, του κοκοφοίνικα. Όλα τα υποπροϊόντα του έχουν χρήσεις επιπρόσθετης αξίας: οι ίνες καρύδας πωλούνται και στη συνέχεια μετατρέπονται σε ίνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σχοινιών, για πατάκια εισόδου, και για τον έλεγχο της διάβρωσης, τα κελύφη καίγονται για να παράγουν ενέργεια στον καυστήρα μας ή πωλούνται για να παράγουν  κάρβουνα ή ενεργό άνθρακα οι μπάρες που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εξαγωγής του ελαίου πωλούνται για ζωοτροφή και τρόφιμο, μέρος του νερού καρύδας πωλείται σε έναν ντόπιο εξαγωγέα και το υπόλοιπο περνάει από βιολογική επεξεργασία και χρησιμοποιείται για ύδρευση του κήπου της εταιρίας. Πέρα από τα συνήθη απορρίμματα συσκευασιών, το εργοστάσιο δεν αφήνει πίσω του άλλα απορρίμματα. Από τη στιγμή της σύλληψής της, η Serendipol αντιπροσώπευε την ιδέα ότι η βιολογική γεωργία είναι πολλά περισσότερα από τη μη χρήση αγροχημικών. Οι αγρότες είχαν υποστήριξη για να βελτιώσουν την γονιμότητα του εδάφους χρησιμοποιώντας κομπόστ, επιστρέφοντας φύλλα και κλαδιά ως οργανικό λίπασμα, συγκαλλιεργώντας με άλλα είδη δέντρων και συμπεριλαμβάνοντας στις φάρμες τους αγελάδες.

Το ασφάλιστρο δίκαιου εμπορίου που καταβάλλεται από την Dr. Bronner’s και άλλους πελάτες, έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν 1.000 προγράμματα δίκαιου εμπορίου, μικρά και μεγάλα, επιλεγμένων και χορηγούμενων από επιτροπές δίκαιου εμπορίου, οι οποίες απαρτίζονται από μέλη των κοινοτήτων και αντιπροσώπους της εταιρίας. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν την αρχική επιχορήγηση παραγωγής κομπόστ, τον εφοδιασμό των αγροτικών ιατρείων με ιατρικό εξοπλισμό, την ανακαίνιση σχολείων και την επαγγελματική εκπαίδευση για μη προνομιούχους εφήβους, παροχές στους εργάτες για βελτιώσεις στα σπίτια τους, αποκατάσταση των δεξαμενών νερού που είχαν υποστεί ζημιές από «επεκτατικά» φυτά (μετά την απομάκρυνση τους τα φυτά αυτά χρησιμοποιήθηκαν για παρασκευή κομπόστ), και ζωτικής σημασίας υποδομές όπως γέφυρες, δρόμοι και ηλεκτρισμός για να ενώσουν τα αγροτικά χωριά μεταξύ τους. Η υποστήριξη σε αρκετές τοπικές κοινοτικές ομάδες είναι ένα ακόμα σημείο εστίασης για την εργασία δίκαιου εμπορίου της Serendipol. Μέχρι σήμερα η Serendipol έχει ξοδέψει περίπου 1,8 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα δίκαιου εμπορίου. Το πρακτικό, περιεκτικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα δίκαιου εμπορίου της εταιρίας, αποτελεί παράδειγμα επίδειξης της προοπτικής του ασφαλίστρου δίκαιου εμπορίου – αν η διαχείρισή του γίνεται με όραμα και φροντίδα.

Έλαιο Καρύδας – Σαμόα

SerendiCoco Samoa – μία κοινοπραξία με στόχο την αναζωογόνηση της βιομηχανίας καρύδας στη Σαμόα

Έως τη δεκαετία του 1990 η βιομηχανία καρύδας που κάποτε ευδοκιμούσε στη Δυτική Σαμόα είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας σοδειάς καρύδας δεν συλλέγεται ποτέ. Υπό την ονομασία SerendiCoco Samoa σχηματίσαμε, το 2016, μία κοινοπραξία σε συνεργασία με έναν έμπειρο παραγωγό συμβατικού ελαίου καρύδας copra (ο χαρακτηρισμός copra αναφέρεται στις καρύδες που έχουν σπαστεί και αποξηραθεί στο χωράφι με τη χρήση παραδοσιακών φούρνων). Η κοινοπραξία υποστηρίζει αγρότες στην μεταπήδησή τους σε πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας με τους πρώτους 1.000 μικροκαλλιεργητές να αποκτούν βιολογική πιστοποίηση το 2017. Εφόσον η SerendiCoco Samoa έχει ανεβάσει την προσφερόμενη τιμή αγοράς για βιολογικό έλαιο καρύδας copra, το ενδιαφέρον μεταξύ των αγροτών και των αποξηραντών copra είναι αυξημένο και οι προμήθειες copra απογειώθηκαν. Ύστερα από την εγκατάσταση ενός μικρού φυσικού διυλιστηρίου, η SerendiCoco Samoa τώρα παράγει και διακινεί βιολογικό έλαιο καρύδας copra δίκαιου εμπορίου. Λαμβάνοντας υπόψιν το μικρό πληθυσμό της Σαμόα, περίπου 150.000 άνθρωποι, και την εξάρτησή της από εμβάσματα από συγγενείς που μένουν στο εξωτερικό, το πρόγραμμα έχει την προοπτική να στέψει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής καρύδας σε Δίκαιου εμπορίου και βιολογικών πρακτικών – και να έχει μία σημαντική ωφέλιμη επίδραση στην οικονομία της χώρας.

Μία σημαντική πρόκληση είναι μεγάλη ηλικία και η μειωμένη παραγωγικότητα του αποθέματος καρυδών της Σαμόα. Από το 2016, η SerendiCoco Samoa συνεργάζεται με τις κυβερνητικές υπηρεσίες, διεθνείς δωρητές και ειδικούς αγροδασοπονίας για το σχεδιασμό ενός σχεδίου αναφύτευσης βασισμένο στην έννοια της «δυναμικής αγροδασοπονίας»—ανάμεικτες φυτείες καρυδών, κακάου, φρούτων και δέντρων ξυλείας. Αυτό αυξάνει την παραγωγικότητα και τη βιοποικιλομορφία της γης, βελτιώνει την ανθεκτικότητα του εδάφους απέναντι σε ξηρασία και διάβρωση, βελτιώνει την ασφάλεια εύρεσης φαγητού και βοηθά στην ανοικοδόμηση δύο παλιότερων μεγάλων εξαγώγιμων βιομηχανιών: του ελαίου καρύδας και του κακάο. Βοηθά επίσης στην σημαντική απομάκρυνση ατμοσφαιρικών ρύπων και βελτιώνει την οργανική ύλη του εδάφους. Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα μπορεί τελικά να καλύψει και να «αναγεννήσει» μεγάλο μέρος των εκτάσεων της χώρας που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια καρύδας. Μέρος του θα περιλαμβάνει εκτάσεις κατειλημμένες από βοοειδή που βόσκουν. Τελικά, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται μέσω του ασφάλιστρου δίκαιου εμπορίου θα αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικά και υγειονομικά ζητήματα σε απομακρυσμένα χωριά, με εστίαση στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.

Φοινικέλαιο – Γκάνα

Fruit cleaners at Serendipalm (photo courtesy of Rapunzel Naturkost)

Serendipalm – βιώσιμο φοινικέλαιο από μικρές αγροτικές ιδιοκτησίες στη Γκάνα

Το φοινικέλαιο αποτελεί κύριο συστατικό στις μπάρες σαπουνιών της Dr. Bronner’s. Προσδίδει σκληρότητα στις μπάρες μας και εξισορροπεί την δύναμη άφρισης του ελαίου καρύδας, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει το σαπούνι από το να μαλακώσει και να διαλυθεί πολύ γρήγορα. Με τη ραγδαία επέκταση των φυτειών φοινικέλαιου στην Νοτιοανατολική Ασία να προκαλεί μεγάλης έκτασης περιβαλλοντική υποβάθμιση και κοινωνική στέρηση, ήταν απαραίτητο να βρούμε μία πηγή για φοινικέλαιο που δεν θα προκαλούσε επιπλέον αποψίλωση, θέτοντας σε κίνδυνο σημαντικούς οικότοπους ή υποβαθμίζοντας κοινότητες.

Ξεκινήσαμε την αναζήτησή μας για μία βιώσιμή και κοινωνικά υπεύθυνη πηγή φοινικέλαιου το 2006. Με την υποστήριξη της ΜΚΟ Fearless Planet, βρήκαμε συνέταιρους στην αγροτική Ανατολική περιοχή της Γκάνα , κοντά στο χωριό Asuom. Η Serendipalm, η αδερφή μας εταιρία στη Γκάνα , έχτισε ένα μικρό μύλο φοινικέλαιου χρησιμοποιώντας παραδοσιακές διαδικασίες, αλλά με καλύτερες εγκαταστάσεις και πιο αποτελεσματικό, ασφαλή εξοπλισμό. Τότε ξεκινήσαμε να στρατολογούμε ντόπιους μικροκαλλιεργητές για να μεταπηδήσουν σε βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας.

Από τότε που το εργαστήριο ξεκίνησε την παραγωγή το 2008, η Serendipalm έχει γίνει η πιο σεβαστή εταιρία βιολογικού φοινικέλαιου δίκαιου εμπορίου στον κόσμο. Λειτουργεί αποκλειστικά σε συνεργασία με μικροκαλλιεργητές και είναι ο μεγαλύτερος τοπικός εργοδότης σε μία περιοχή που παραδοσιακά προσέφερε λίγες αξιόπιστες θέσεις εργασίας. Οι περισσότεροι από 200 εργάτες στο εργαστήριο της Serendipalm’s, κατά κύριο λόγο ντόπιες ανειδίκευτες γυναίκες, απολαμβάνουν συνθήκες εργασίας και μισθούς ανήκουστους σε άλλα μικρά εργαστήρια φοινικέλαιου. Η Serendipalm έχει προσελκύσει και ένα επαγγελματικό προσωπικό 20 ατόμων στο Asuom. Επαγγελματίες από τους χώρους της γεωργικής μηχανικής, των επιστημών, της λογιστικής και της διοίκησης που εκτιμούν το συμμετοχικό στυλ διαχείρισής της εταιρίας και την θετική κοινωνική της επίδραση, έχουν διαλέξει να ζουν στην επαρχία, όπου μπορούν να έχουν ένα καλό μισθό και να κάνουν τη διαφορά. Πολλοί από αυτούς έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην περιοχή, ξεκινώντας οικογένειες και μεγαλώνοντας τα παιδιά τους.

Η Serendipalm αγοράζει καρπούς φοινικόδεντρου από περισσότερες από   635 οικογενειακές φάρμες με χωράφια μέσου όρου μεγέθους 7 στρεμμάτων. Οι καλλιεργητές πληρώνονται με δίκαιες τιμές συν το ασφάλιστρο βιολογικής καλλιέργειας για τους καρπούς φοινικόδεντρου, τους παρέχεται βιομάζα για χρήση ως οργανικό λίπασμα, εκπαιδεύονται πάνω στη βιολογική καλλιέργεια για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και της κερδοφορίας του, και προσφέρει άτοκα δάνεια για πιο παραγωγικές φυντάνια. Πολλοί από τους παραγωγούς της Serendipalm’s οι οποίοι καλλιεργούν και κακάο και επιθυμούσαν να απομακρυνθούν από τη χρήση ζιζανιοκτόνων, η οποία συνηθίζεται στην παραγωγή κακάο της Γκάνα – οπότε ξεκινήσαμε να τους μεταστρέφουμε προς βιολογικές πρακτικές, και έτσι το 2018 θα πουλήσαμε το πρώτο μας βιολογικό κακάο δίκαιου εμπορίου.

Στα τέλη του 2016 ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε πρακτικές δυναμικής αγροδασοπονίας, οι οποίες αποτελούνταν, από μεικτές καλλιέργειες. Η Δυναμική Αγροδασοπονία προσφέρει στους αγρότες πολύ μεγαλύτερη απόδοση και έσοδα ανά στρέμμα, υψηλότερη βιοποικιλότητα και συνεπώς λιγότερη πίεση από ζιζάνια, καθώς επίσης και τη δυνατότητα απομάκρυνσης μεγάλων ποσοτήτων ατμοσφαιρικού CO2. Οι πρακτικές εφαρμόζονται αρχικά στις δυο μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις μας και θα επεκταθούν σε αγρότες της Serendipalm και κατά μήκος της Γκάνα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα ασφάλιστρα δίκαιου εμπορίου που καταβάλλονται από την Dr. Bronner’s και άλλους πελάτες έχουν χρησιμοποιηθεί για μία σειρά κοινοτικών αναπτυξιακών έργων: συστήματα ύδρευσης, εγκαταστάσεις δημόσιων αποχωρητηρίων, μία μαιευτική κλινική και κοιτώνα νοσοκόμων, μία γέφυρα πεζών, φωτισμό, σχολικές παροχές, δίχτυα κουνουπιών για προστασία απέναντι στην ελονοσία, και «πράσινες νήσους» - η εμφύτευση δέντρων στα χωριά που περιβάλλουν την Serendipalm. Εφόσον το προσωπικό μας αυτή τη στιγμή μετράει ένα σύνολο 100 παιδιών και εγγονιών, χτίζουμε ένα νηπιαγωγείο Montessori, το οποίο θα είναι μέρος των εγκαταστάσεων του «Αναγεννητικού Μαθησιακού Κέντρου της Γκάνα» (Regenerative Learning Center of Ghana), μίας ΜΚΟ που ιδρύθηκε από τη Serendipalm και την Dr. Bronner’s με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους, τη γη και τις κοινότητές τους να αναπλαστούν και να αναπτυχθούν.

Η Serendipalm τώρα προμηθεύει με βιολογικό φοινικέλαιο δίκαιου εμπορίου την Dr. Bronner’s, καθώς και αρκετές ακόμα Ευρωπαϊκές εταιρίες δίκαιου εμπορίου, όπως η GEPA και η Rapunzel. Με την αυξημένη ζήτηση για το δικό μας φοινικέλαιο, κακάο, και δυναμικές πρακτικές αγροδασοπονίας επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας – προς όφελος των καλλιεργητών, των εργατών και της τοπικής κοινότητας.

Ελαιόλαδο – Παλαιστίνη και Ισραήλ

fair-trade-olive_oil

Ελαιόλαδο από τους Άγιους Τόπους

Προς τιμής της Εβραϊκής μας κληρονομιάς και της δέσμευσής μας για την προώθηση μίας ειρηνικής συνύπαρξης, το ελαιόλαδό μας προέρχεται από τους Άγιους Τόπους, από αγρότες και από την Παλαιστίνη και από το Ισραήλ. Το βιολογικό ελαιόλαδο είναι αυτό που προσδίδει την μεταξένια απαλότητα στα σαπούνια Pure-Castile Soaps της Dr. Bronner’s.

Στα τέλη του 2006, ξεκινήσαμε να προμηθευόμαστε το 90% του ελαιόλαδού μας από την Canaan, μία εταιρία που ιδρύθηκε από Παλαιστίνιους κοντά στην πόλη Τζένιν της Δυτικής Όχθης. Στόχος τους ήταν να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση των καλλιεργητών ελιάς της Δυτικής Όχθης μέσω του δίκαιου εμπορίου με πελάτες από τη Δύση,  ταυτόχρονα με την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισραήλ. Η Canaan συνεργάζεται στενά με την Παλαιστινιακή Ένωση Δίκαιου Εμπορίου (PFTA) και τώρα αγοράζει λάδι από  1.700 μέλη μικροκαλλιεργητές. Η Dr. Bronner’s βοήθησε την Canaan να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει τη βιολογική πιστοποίηση και την πιστοποίηση δίκαιου εμπορίου για το the Fair for Life Programme. Αυτό βελτίωσε την ορατότητα του προγράμματος και παρείχε πρόσβαση σε ακριβές αγορές σε Ευρώπη και Η.Π.Α.  

Στο παρελθόν, η εξαγωγή παλαιστινιακού ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας ήταν σχεδόν αδύνατή εξαιτίας της 3εδαφικής τους ιδιομορφίας και τον ανταγωνισμό με το επιδοτούμενο και ελευθέρως διακινούμενο ελαιόλαδο από τις Μεσογειακές χώρες. Αλλά τώρα, οι καλλιεργείς PFTA έχουν εγγυημένη ελάχιστη τιμή για την κάλυψη του κόστους παραγωγής, και λαμβάνουν ένα συνδυαστικό ασφάλιστρο βιολογικής πιστοποίησης και πιστοποίησης δίκαιου εμπορίου της τάξης του 25%. Η Canaan συνεισφέρει με επιπλέον κονδύλια για προγράμματα εκπαίδευσης, δενδροφύτευσης και υλικοτεχνικών υποδομών.  

Από το 2009, η εμπορική σχέση με την Dr. Bronner’s και άλλους αγοραστές έχει βοηθήσει την Canaan να επεκταθεί και να αποτελέσει σύμβολο ελπίδας για βιώσιμη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη για τους ελαιοπαραγωγούς και τις κοινότητές τους. Η εταιρία επίσης παράγει και εξάγει και άλλα παραδοσιακά Παλαιστινιακά τρόφιμα όπως couscous και λιαστές ντομάτες, δίνοντας τη δυνατότητα στους Παλαιστίνιους παραγωγούς να τα εμπορευτούν σε υψηλής αξίας αγορές για υλικά βιολογικά και δίκαιου εμπορίου, ενώ αναπτύσσουν εκ νέου τα μέσα επιβίωσής τους.

Από το 2014, η Canaan έχει επεκτείνει σημαντικά το εύρος των βιολογικών και αναγεννητικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται από τους καλλιεργητές της. Συνεργάζεται με το ερευνητικό κέντρο Canaan Center for Research and Extension (CORE), για τη διαμόρφωση μη τοξικών τεχνικών ελέγχου ζιζανίων για την καλλιέργεια αμυγδάλου μέσω της συγκαλλιέργειας των ελαιόδεντρων με θάμνους, δέντρα και καλλιέργειες οσπρίων. Επίσης στηρίζει αυτούς τους παραδοσιακούς καλλιεργητές των οποίων οι πρακτικές συγκαλλιέργειας και εδαφοκάλυψης είναι φυσικά αναγεννητικές, και οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπα. Το πρόγραμμα πρότυπων καλλιεργητών περιλαμβάνει πρακτικές περιορισμένης κατεργασίας και την ενσωμάτωση προβάτων ή κατσικών μέσα στο χωράφι. Επίσης, μέσω του CORE, η Canaan μελετά το τοπικό οικοσύστημα και τις πρακτικές των καλλιεργητών, για να μάθει και να κατανοήσει πώς αυτές επιτρέπουν σε ελαιόδεντρα μεγαλύτερα των 2.000 χρόνων να είναι παραγωγικά.

Η ισορροπία του ελαιόλαδού μας (10%) προέρχεται από το Ισραήλ. Η Sindyanna, μία επιχείρηση δίκαιου εμπορίου η οποία διοικείται από Εβραίες και Αραβίνες γυναίκες στο Ισραήλ, υποστηρίζει τους Αραβοϊσραηλινούς παραγωγούς και εργάτες. Δεδομένου του οράματος ειρήνης που συμβολίζει το κλαδί ελιάς, εμείς επίσης προμηθευόμαστε ελαιόλαδο από το Εβραιοισραηλινό αγρόκτημα της οικογένειας Strauss στο Ισραήλ, πρωτοπόρας στην παραγωγή ελαιόλαδου.  

Δείτε το βίντεο «Βιολογικό Ελαιόλαδο Δίκαιου Εμπορίου από τους Αγίους Τόπους».

Έλαιο Μέντας – Ινδία

fair-trade-mint

Pavitramenthe: Αναγεννητική καλλιέργεια στην πράξη

Τα έλαια μέντας είναι τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε περισσότερο – οι δροσιστικές τους ιδιότητες είναι αυτές που κάνουν όλα μας τα σαπούνια και τις οδοντόκρεμές μας τόσο αναζωογονητικά, και που δίνουν στο σαπούνι μας τη μοναδική αίσθηση για την οποία φημίζεται.

Η Dr. Bronner’s χρησιμοποιεί ένα μείγμα ελαίων δύο ειδών μέντας, της μέντας της πιπερώδους και της μίνθης της αρουραίας. Από το 2004, και τα δύο είδη καλλιεργούνταν για εμάς από μικροκαλλιεργητές στην πολιτεία Ούταρ Πραντές της Ινδίας, περίπου 250 μίλια ανατολικά του Δελχί. Το αρχικό πρόγραμμα το διηύθυνε η συνεταίρος εταιρία Earthoil στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενη το 2013 από την αδελφή εταιρία Serendimenthe. Όταν παρόλα αυτά υπέπεσαν στην αντίληψή μας οικονομικές ανωμαλίες, αποφασίσαμε να κλείσουμε την εταιρία να προσφέρουμε σε 4 άτομα από το προσωπικό μας – ταλαντούχοι, ενθουσιώδεις και αξιόπιστοι αγροτικοί μηχανικοί – μία ευκαιρία να χτίσουν τη δική τους εταιρία.

Το πρόγραμμα τώρα συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 1.200 μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι μεταπηδούν σε βιολογικές πρακτικές και πιστοποιούν τις καλλιέργειές τους. Τα μικρά τους κτήματα, συνήθως μικρότερα των 2 στρεμμάτων, καλλιεργούνται με την τεχνική της αμειψισποράς, με τη χρήση 2 ή 3 διαφορετικών καλλιεργειών κάθε χρόνο. Μέσα από δεκαετίες εντατικής καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης χημικών λιπασμάτων και του συχνού οργώματος, το λασπώδες/αργυλώδες έδαφος έχει εξαντληθεί και περιέχει λίγη οργανική ουσία. Για να βοηθήσουμε τους αγρότες να αναζωογονήσουν τη γη τους, και να την κάνουν πιο παραγωγική και ανθεκτική, η Dr. Bronner’s ξεκίνησε ένα συνολικό πρόγραμμα «αναγέννησης εδάφους» το 2017. Με την οικονομική υποστήριξη της γερμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης GIZ, αγοράσαμε έναν αναστροφέα κομπόστ ο οποίος θα παράγει περίπου 10.000 τόνους κομπόστ από ένα εύρος αγροτικών απορριμμάτων. Το κομπόστ θα πωλείται στους αγρότες με επιχορήγηση, υποστηριζόμενη από την πίστωση ρύπων. Οι αγρότες θα ενισχύονται επίσης μέσω εκπαίδευσης, προμήθεια εξοπλισμού και σπόρων, με τη μεταπήδηση σε περιορισμένη κατεργασία, και τη φύτευση καλλιεργειών εδαφοκάλυψης, καλλιεργειών οσπριωδών για διάθεση στην EU. Ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα φύτευσης καρποφόρων δέντρων, δέντρων σκίασης και άλλων επωφελών δέντρων, όπως το δέντρο neem, πηγή φυσικού παρασιτοκτόνου, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Από το σχηματισμό του το 2015, το πρόγραμμα έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου στο πεδίο της ανάπτυξης κοινοτήτων. Επιπλέον των γεωργικών έργων, όπως οι λάκκοι κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες, η  Pavitramenthe έχει διευκολύνει και έχει χρηματοδοτήσει ιατρικές βάσεις, την κατασκευή οικιακών αποχωρητηρίων και τη διανομή ψυκτών για πόσιμο νερό. Αυτά τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από το ασφάλιστρο δίκαιου εμπορίου που έλαβαν από την Dr. Bronner’s, τον κύριο αγοραστή ελαίου μέντας του προγράμματος. Ένα άλλο πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ευκαιριών εργασίας για τις γυναίκες. Πολλές γυναίκες στο Μπαρέλι και τις τριγύρω κοινότητες φτιάχνουν ινδικά σάρι για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Το πρόγραμμα συνεργάζεται με γυναίκες τεχνίτες για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας τους μέσα από τη χρήση καλύτερων εργαλείων και φωτισμού. Αυτού του είδους η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε συνδυασμό με ένα εκτενές πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων για γεωργούς, για διδασκαλία αναγεννητικών τεχνικών βιολογικής καλλιέργειας, είναι βασικό στοιχείο του αναγεννητικού έργου υπό τη χρηματοδότηση της GIZ.

Φοινικοπυρηνέλαιο – Εκουαδόρ

fair-trade-kernel_oil

Natural Habitats: Βιώσιμο φοινικοπυρηνέλαιο από το Εκουαδόρ

Χρησιμοποιούμε βιολογικό φοινικοπυρηνέλαιο στο βιολογικό υγρό σαπούνι μας για πλούσιο και άφθονο αφρό. Το φοινικοπυρηνέλαιο εξάγεται από τον πυρήνα του καρπού του δέντρου και όπως και το φοινικέλαιο, παράγεται συχνά χωρίς φροντίδα για τη γη ή σεβασμό για τις τοπικές κοινότητες. Για αυτό το λόγο συνεργαστήκαμε με την εταιρία  Natural Habitats για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε βιολογικό φοινικοπυρηνέλαιο δίκαιου εμπορίου από το Εκουαδόρ, όπου αγρότες καλλιεργούν φοίνικες βιώσιμα, και πωλούν τους καρπούς τους σε καλές τιμές. Η Natural Habitats πιστεύει στις περιβαλλοντικές πρακτικές που στηρίζουν τη γη και τους ανθρώπους της, και σε ένα μοντέλο συμμετοχικής παραγωγής που εξασφαλίζει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους καλλιεργητές και τους εργάτες.

Ζάχαρη – Βραζιλία

 

Native Green Cane: Ένας αναγεννητικός τρόπος καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου!

Η βιολογική ζάχαρη, προϊόν δίκαιου εμπορίου δίνει στα υγρά μας σαπούνια πλούσιο χρώμα καραμέλας, γλυκό άρωμα, και διατηρεί την επιδερμίδα υγιή, ενυδατωμένη και απαλή. Προμηθευόμαστε τη ζάχαρή μας από το πρόγραμμα Native Green Cane Project στη Βραζιλία, ένα από τα μεγαλύτερα βιώσιμα αγροτικά έργα στον κόσμο.

Με προσήλωση στα αυστηρά πρότυπα βιολογικής πιστοποίησης, τα χωράφια ζαχαροκάλαμου καθαρίζονται με τεχνικές μεθόδους χωρίς να καίγονται ή να ψεκάζονται με φυτοφάρμακα ή συνθετικά λιπάσματα. Η Native προσφέρει ασφαλείς συνθήκες εργασίας και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη στους υπαλλήλους της, ενώ παρέχει στους παραγωγούς καλή τιμή αγοράς της σοδειάς τους.