ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ COURIER ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 26 ΕΥΡΩ. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ 1-4 ΗΜΕΡΕΣ.
3 ΕΥΡΩ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

150 χρόνια και 5 γενιές οικογενειακής σαπωνοποιίας

Η Dr. Bronner’s ιδρύθηκε το 1948 από τον Emanuel Bronner, παιδί Γερμανο-Εβραϊκής οικογένειας και τρίτης γενιάς σαπωνοποιό. Ο Emanuel Bronner χρησιμοποιούσε τις ετικέτες των εξαιρετικών οικολογικών σαπουνιών του για να εξαπλώσει το μήνυμά του, ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ενότητά μας πέρα από θρησκευτικές και εθνικές διαχωριστικές γραμμές ή να εξαφανιστούμε: «Είμαστε Όλοι-Ένας ή Κανένα;!» Ακόμα υπό την ιδιοκτησία και τη διαχείριση της οικογένειας, η Dr. Bronner’s τιμά το όραμα του ιδρυτή της συνεχίζοντας να παρασκευάζει κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα προϊόντα υψίστης ποιότητας, και αφιερώνοντας τα κέρδη στην προσπάθεια για δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Όλοι σαν Ένας! All-One!

1858

Έναρξη της επιχείρησης σαπωνοποιίας στο σπίτι των Heilbronner — Εβραϊκή συνοικία, Laupheim, Γερμανία.

1880s/90s

Οι Heilbronner εφευρίσκουν το πρώτο υγρό σαπούνι Καστίλης – προμηθεύουν μπάνια και τουαλέτες σε όλη τη Γερμανία — πωλούν μπάρες σαπουνιού υπό την ονομασία μάρκας “Madaform”.

1908

Ο Emanuel Heilbronner (Dr. Bronner) έρχεται στον κόσμο!

1920s

Ο Emanuel (Emil) μαθητεύει δίπλα στην Εβραϊκή οικογένεια σαπωνοποιών – λαμβάνει πιστοποίηση άριστης γνώσης της τέχνης (Soapmaking Master certificate) από σχολή επαγγελματικής κατάρτισης και πανεπιστημίακό τίτλο στη Χημεία.

1929

Η δυναμική προσωπικότητα του Emil’s, οι Ζιονιστικές αρχές και οι ιδέες για πιο σύγχρονους τρόπους σαπωνοποιίας οδήγησαν σε συγκρούσεις με τον πατέρα και τους θείους του – μεταναστεύει στις Η.Π.Α.

1930s

Ο Emil εργάζεται σαν σύμβουλος σε εξειδικευμένους κατασκευαστές σαπουνιών και χημικών στις Η.Π.Α.. Με την άνοδο του Χιτλερ αλλάζει το επίθετό του αφαιρώντας το πρώτο του συνθετικό “Heil”.

1940s

Οι Ναζί κρατικοποιούν το οικογενειακό εργοστάσιο σαπωνοποιίας – οι γονείς του Emil απελαύνονται και εκτελούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Auschwitz και τη Theriesenstadt.

Ο Emil υιοθετεί τον τιμητικό τίτλο “Dr.”— η έντονη προσωπικότητά του, οι επιστημονικές του γνώσεις και η βαριά γερμανική προσφορά δεν αφήνουν σε κανέναν το χώρο για να τον αμφισβητήσει.

1945

Δραπετεύει από το ψυχιατρικό ίδρυμα Elgin State Insane Asylum ύστερα από εισαγωγή του εξαιτίας των σθεναρά ενστερνιζόμενων απόψεών του – αργότερα καταδεικνύει τις θεραπείες με ηλεκτροσόκ ως την αιτία της συνεχώς επιδεινούμενης όρασης του και τελικά της τύφλωσής του κατά τη δεκαετία του 60.

1948

Ίδρυση της εταιρίας Dr. Bronner’s! Αρχή της παραγωγής του υγρού σαπουνιού με άρωμα μέντας (liquid Peppermint soap) και καρυκευμάτων.

1950

Όλοι σαν Ένας! Ο Dr. Bronner ξεκινά να κηρύττει στην πλατεία Pershing Square, παρακινώντας όλους να σκεφτούν σαν ένας. Στο περιθώριο των ομιλιών πουλάει ταυτόχρονα και το σαπούνι μέντας, συνειδητοποιεί όμως ότι πολλοί παίρνουν το σαπούνι και φεύγουν, οπότε απόφασίζει να τυπώσει τη διάλεξή του πάνω στις ετικέτες. Οι γιοί του Jim και Ralph βοηθούν με την επιχείρηση.

1960s/70s

Το σαπούνι της Dr. Bronner’s γίνεται το σαπούνι της εποχής. Οι νέοι «τη βρίσκουν» με το κάλεσμα της ετικέτας για ειρήνη. Το εργοστάσιο μετακινείται στο Escondido, της California. Ο Jim γίνεται VP της R&D και της Production.

1980s

Τα σαπούνια της Dr. Bronner’s εξαπλώνονται στη mainstream αγορά. Ο Ralph δουλεύει μαζί με τον Dr. Bronner για τη βελτίωση του μηνύματος πάνω στα μπουκάλια. Ο Jim ξεκινά τη συμβουλευτική εταιρία «Bronner Chemical and Technical Consulting» - εφευρίσκει το συμπύκνωμα αφρού που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για την καταπόλέμηση πυρκαγιών.

1990s

Η υγεία του Dr. Bronner πλήττεται από την ασθένεια του πάρκινσον, οι γιοί Ralph και Jim μαζί με τη Trudy, τη σύζυγο του Jim, παίρνουν την έλεγχο της εταιρίας – ο Jim διοικεί ως πρόεδρος, ο Ralph ως VP και εκπρόσωπος τύπου, και η Trudy ως Υπεύθυνη Οικονομικών/CFO.

1997

Απώλεια του Dr. Bronner.

1998

Ο Jim Bronner, παλεύοντας με τον καρκίνο, περνά έναν χρόνο εκπαιδεύοντας το γιό του David (24χρονος απόφοιτος του Harvard, σύμβουλος ψυχικής υγείας, υποστηρικτής της κάνναβης) για να διοικήσει την εταιρία. Δωρίζει άγρια έκταση 1.200 στρεμματων, αξίας $1.4 εκ. στο σύλλογο San Diego County Boys & Girls Club.

Μετά από την απώλεια του Jim, ο David, με τη μητέρα Trudy και τον Θείο Ralph, ξεκινά να ηγείται της εταιρίας.

2000

Ο Michael Bronner συμμετέχει στην εταιρία - ξεκινά την εξαγωγή των σαπουνιών της Dr. Bronner’s σε όλο τον κόσμο.

2001-2004

Η Dr. Bronner’s χρηματοδοτεί και βοηθά στην οργάνωση του αγώνα της βιομηχανίας κάνναβης απέναντι στους κανονισμούς του Οργανισμού για την καταπόλέμηση των Ναρκωτικών (DEA)—η επιτυχία έρχεται στις 6 Φεβρουαρίου του 2004—την ημέρα γενεθλίων του Bob Marley!

2003

Η Dr. Bronner’s γίνεται η μεγαλύτερη εταιρία προϊόντων προσωπικής φροντίδας με πιστοποίηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης του USDA. Πρωτοπορεί με μπουκάλια από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό. Καθιερώνει προοδευτικές επιχειρηματικές πρακτικές: 5-προς-1 πλαφόν μισθοδοσίας μεταξύ των υψηλότερα και των χαμηλότερα αμοιβώμενων υπαλλήλων - 100% ασφαλιστική κάλυψη υγείας—όλα τα κέρδη που δεν είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της επιχείρησης αφιερώνονται σε προοδευτικούς σκοπούς και φιλανθρωπίες.

Ο Θείος Ralph πρωταγωνιστεί σε παράσταση για τη ζωή του, τον πατέρα του και τα Μαγικά Σαπούνια της Dr. Bronner’s.

2005

Η Sue Kastensen (και η εταιρία της Sun Dog Hemp Body Care) ενώνονται με την Dr. Bronner’s - αναδιαμόρφωση της φόρμουλας των διάσημων lip balm της, κρεμών και λοσιόν σώματος σύμφωνα με τα πρότυπα του εθνικού προγράμματος βιολογικής πιστοποίησης του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA).

2006

Εμπεριστατωμένη μελέτη και έργο για την εύρεση και προμήθεια όλων των    σημαντικών πρώτων υλών από πηγές με πιστοποίηση Δίκαιου Εμπορίου (Fair Trade).

 2007

Πιστοποίηση της Dr. Bronner’s ως εταιρία Δίκαιου Εμπορίου.

Κυκλοφορία ανεξάρτητης κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο «Dr. Bronner’s Magic Soapbox».

2008

Η Dr. Bronner’s γιορτάζει 150 χρόνια σαπωνοποιίας και 60 χρόνια πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων. Εξάπλωση διανομής στο Ισραήλ, και εκπλήρωση του ονείρου ζωής του Emanuel Bronner.

2011

Έναρξη δραστηριοτήτων της αδελφής εταιρίας «Dr. Bronner’s Germany» (DBG), στο Ντίσελντορφ, με διανομή σε όλη την Ευρώπη.

Η Dr. Bronner’s συνάπτει συμφωνία για από κοινού προώθηση εμπορικού σήματος (co-brand) με την εταιρία Δίκαιου Εμπορίου (Serendipol) που έως τότε απότελούσε προμηθευτή καρυδών για αυτή, από τη Σρι Λάνκα για την κυκλοφορία των Ελαίων Καρύδας προϊόντων Δίκαιου Εμπορίου «White Kernel» και «Whole Kernel».

2010 to 2013

Σύλληψη του David Bronner μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού για την Καταπόλέμηση των Ναρκωτικών (DEA), καθώς και για καλλιέργεια κάνναβης σε ένα κλουβί μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

Σεπτέμβριος 2013, το εργατικό δυναμικό της Dr. Bronner’s γιορτάζει μαζί με τον Ryan Loflin κατά τη συγκομιδή της πρώτης Αμερικάνικης σοδειάς εμπορικής κάνναβης σε διάστημα μεγαλύτερο από 60 χρόνια.

2012 to 2013

Ο αγώνας για την επισήμανση των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων (GMO)! Η Dr. Bronner’s συνεργάζεται με το συνασπισμό ομάδων γονέων, καταναλωτών, υγείας και περιβάλλοντος για να απαιτήσει την επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

2014

Ύστερα από ανάπτυξη 1.100% σε ένα διάστημα 15 χρόνων, η Dr. Bronner’s μετακινεί την παραγωγή της σε μεγαλύτερες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, ενώ δεσμεύεται να γίνει επιχείρηση με μηδενικά απορρίμματα (zero-waste).  

2015

Απώλεια του Ralph Bronner, ψυχής της Dr. Bronner’s και πηγής έμπνευσης για όλους, ώστε να παραμείνουμε πιστοί στην αποστολή μας, με προτεραιότητα την εξάπλωση της αγάπης και στη συνέχεια την επίτευξη κερδών. Σε ευχαριστούμε Θείε Ralph!