ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ COURIER ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 26 ΕΥΡΩ. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ 1-4 ΗΜΕΡΕΣ.
3 ΕΥΡΩ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ο αγώνας για βιολογική συνοχή και εντιμότητα στα προϊόντα περιποίησης σώματος

Στο ξεκίνημα μας κατά τη δεκαετία του 1940, ο κόσμος ήταν γεμάτος με φτηνά συνθετικά προϊόντα και συστατικά, από ζιζανιοκτόνα και πρόσθετα τροφίμων μέχρι απορρυπαντικά και πλαστικά προϊόντα, όλα κατασκευασμένα στο εργαστήριο από μη ανανεώσιμο πετρέλαιο. Εξυμνήθηκε ως «Καλύτερη Ζωή μέσα από τη Χημεία», αλλά ακούσιες συνέπειες συμπεριλάμβαναν μόλυνση του αέρα και του νερού, επιδείνωση του ρώγου και της υγείας του εδάφους, ανθυγιεινά τρόφιμα και τρόφιμα υπερβολικά μεταποιημένα και συνθετικά συστατικά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας – αρκετά εκ των οποίων αντιμετώπιζαν σημαντικές τοξικές υποψίες.

Σε απάντηση, το κίνημα βιολογικών μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έχει απορρίψει την χρήση εντατικών συνθετικών και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία και επεξεργασία τροφίμων, αναγνωρίζοντας πως οι παραδοσιακές μέθοδοι και τα παραδοσιακά υλικά έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα εδάφους και βελτιωμένη υγεία στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η βιολογική εντιμότητα στην περιποίηση σώματος σημαίνει πως ένα βιολογικό προϊόν είναι παρασκευασμένο από πιστοποιημένα βιολογικά συστατικά – σε συμφωνία με το Εθνικό Βιολογικό Πρόγραμμα (NOP), του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA), το ίδιο πρόγραμμα που πιστοποιεί και τα βιολογικά τρόφιμα. Τα πραγματικά βιολογικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας δεν χρησιμοποιούν συνθετικά συντηρητικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα. Φυσικά, ακατέργαστα έλαια και κεριά χρησιμοποιούνται ως μαλακτικές και ενυδατικές ύλες, αντί για υδρογονωμένα λιπαρά και συνθετικές σιλικόνες. Τα παραδοσιακά φυσικά σαπούνια χρησιμοποιούνται για πλύσεις του σώματος και των χεριών, αντί των σύγχρονων συνθετικών τασιενεργών ουσιών παρασκευασμένων εν μέρει από πετροχημικά. 

Η Dr. Bronner’s δίνει αγώνα για μία αγορά στην οποία οι καταναλωτές δεν ωθούνται στην αγορά συνθετικών προϊόντων, φτηνοπραγμάτων μεταμφιεσμένων ως πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από αυτή που βρισκόμασταν 10 χρόνια πριν, όταν όλων των ειδών τα συνθετικά προϊόντα ισχυρίζονταν ότι είναι βιολογικά, ακόμα και σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης και συνεταιρισμούς. Σήμερα, όλα τα βιολογικά προϊόντα φροντίδας σώματος που πωλούνται στα καταστήματα της αλυσίδας Whole Foods Market, καθώς επίσης και σε συνεταιρισμούς οργανωμένους κάτω από τον Σύλλογο Εθνικών Συνεταιρισμών Ιδιοκτητών Σουπερμάρκετ (National Cooperative Grocers Association), και κατ’ επέκταση τη φυσική αγορά, πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να συμμορφώνονται με τα καθιερωμένα βιολογικά πρότυπα.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν νομικοί κανονισμοί που να αποτρέπουν ένα προϊόν φροντίδας σώματος να φέρει ανακριβώς το χαρακτηρισμό «βιολογικό». Ενώ επιβάλλονται πολύ αυστηρά πρότυπα από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. για τα βιολογικά τρόφιμα, δεν υπάρχουν νομοθετικά περιοριστικοί κανονισμοί αναφορικά με τα προϊόντα περιποίησης σώματος.

Εκμεταλλευόμενες αυτό το παράθυρο της νομοθεσίας, κάποιες εταιρίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «Βιολογικός» ή «Βιολογικά» ως μέρος του ονόματος της μάρκας ώστε να εγκαθιδρυθούν στην αντίληψη του καταναλωτή ως περιέχοντα βιολογικά συστατικά – ακόμα και αν είναι πιστοποιημένα σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο και/ή δεν εμπεριέχουν οτιδήποτε ουσιαστικά βιολογικό.

Ένα σύντομο χρονολόγιο του αγώνα:

2000

Το Εθνικό Βιολογικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. δημιουργήθηκε για να περιορίσει τη χρήση του όρου «βιολογικός» μόνο σε προϊόντα πιστοποιημένα βιολογικά. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται από το κράτος και μη κερδοσκοπικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς εγκεκριμένους από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α.. Οι παραβάτες που ισχυρίζονται ότι είναι βιολογικοί αλλά δεν είναι πιστοποιημένοι μπορεί να διωχθούν νομικά. Οι εταιρίες προσωπικής φροντίδας μπορούν εθελοντικά να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους υπό το πρόγραμμα αυτό, αλλά το Υπουργείο Γεωργίας δεν θα περιπολεί τους ισχυρισμούς σε καλλυντικά προϊόντα.

 

2003

Η Dr. Bronner’s βρίσκει ή αναπτύσσει η ίδια βιολογικές πηγές πρώτων υλών και πιστοποιεί τα κλασσικά σαπούνια της, σε υγρή μορφή και σε μπάρα, ως βιολογικά, βάσει των προτύπων του προγράμματος NOP του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α.

 

2004

Η Dr. Bronner’s πιστοποιεί και κυκλοφορεί στην αγορά πιστοποιημένες βιολογικές λοσιόν και lip balms που είναι βιολογικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% και πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος NOP του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α.

 

 2005

Εξαιτίας ισχυρών πιέσεων από μάρκες βιολογικών ισχυρισμών, το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. κάνει μία σύντομη προσπάθεια να σταματήσει τη χρήση της βιολογικής σφραγίδας στα προϊόντα φροντίδας σώματος, ακόμα και αν είναι πιστοποιημένα ακολουθώντας τα ίδια πρότυπα.

2005 Απρίλιος

Η Dr. Bronner’s υποβάλλει μήνυση στο Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. με την κατηγορία ότι δεν ακολουθήθηκαν σωστές νομοθετικές διαδικασίες, και γιατί δεν υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ του βιολογικού ελαίου καρύδας όταν αυτό χρησιμοποιείται σε λοσιόν αντί για λεμονόπιτα με μαρέγκα.

2005 Σεπτέμβριος

Την τελευταία μέρα πριν να πρέπει να απαντήσει στη μήνυση, το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. υποχωρεί και δηλώνει πως όλα τα πιστοποιημένα προϊόντα φροντίδας σώματος μπορούν να συνεχίσουν να φέρουν της σφραγίδα βιολογικής πιστοποίησής του.   

2008

Ύστερα από αρκετά χρόνια προσπαθειών για την αναχαίτιση του ολοένα αυξανόμενου κύματος ψεύτικων ισχυρισμών εντός της βιομηχανίας προϊόντων φροντίδας σώματος, η Dr. Bronner’s υποβάλλει μήνυση σε μία ομάδα δήθεν περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων εταιριών υποτιθέμενων βιολογικών προϊόντων φροντίδας σώματος για παραπλανητική διαφήμιση. Η μήνυση απαιτεί αποζημίωση ύψους μόλις $1.00, καθώς το πραγματικό ζητούμενο είναι να μπει απλά ένα τέλος σε άδικες και παραπλανητικές πρακτικές.  

2010

Η αλυσίδα καταστημάτων Whole Foods Market, και λίγο αργότερα ο Σύλλογος Εθνικών Συνεταιρισμών Ιδιοκτητών Σουπερμάρκετ (National Cooperative Grocers Association), ενεργούν εκεί που η κυβέρνηση δεν το κάνει, και εφαρμόζουν κριτήρια για την πώληση βιολογικών προϊόντων φροντίδας σώματος στα καταστήματά τους. Οι μάρκες αναγκάζονται είτε να πιστοποιηθούν βάσει των προτύπων πιστοποίησης τροφίμων του NOP του του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. ή να αφαιρέσουν όλους τους ψεύτικους ισχυρισμούς βιολογικής ιδιότητας από τις ετικέτες τους.